Chili
Chili förknippas ofta med styrka och intensitet
Chili är en oumbärlig ingrediens i många stora, klassiska rätter, där den bidrar med en styrka som är helt unik för det populära kryddan. De flesta av oss har nog experimenterat med kryddan i chili con carne eller i olika indiska och mexikanska rätter, där den hjälper till att ge de helt rätta smaknyanserna. Men den ingår också i många rätter där den inte dominerar lika mycket. Det finns nämligen i många olika varianter, som var och en bidrar med något unikt. Det finns inte bara en sort av chilipeppar, utan flera, vars frukt har olika intensitet och olika smaker. Den färska chilin används dock inte så mycket här i Sverige, och därför består vårt sortiment också av torkad chili – som dock fortfarande finns i många bearbetade former.
Du kan välja mellan hela torkade chilifrukter, som du själv kan krossa eller använda som de är, men vi erbjuder också varianter i både krossad form och pulverform. På så sätt kan du anpassa ditt val efter dina preferenser eller det recept du följer, och du kan alltid vara säker på att kryddorna är av hög kvalitet, oavsett vilken typ av chili du väljer. Här på HEDEBOGAARD A/S har vi många års erfarenhet som kryddhandlare, vilket har gjort oss kapabla att sammanställa ett urval av de bästa produkterna som finns på marknaden. Vi är därmed i stånd att erbjuda ett stort urval av både chili och många andra kryddor, och hela sortimentet präglas av en genomgående hög kvalitet – som verkligen kan smakas!
Blandade chilikryddor för mer smakrik matlagning
Om det inte är ren chili, utan snarare en chiliblandning du letar efter, hittar du också kryddblandningar i sortimentet som blandar chiliens styrka med andra kryddor som paprika, spiskummin, koriander och flera andra, som kompletterar chilin riktigt bra. I de delar av världen där kryddan är en naturlig del av matkulturen, används den sällan ensam. Vi säljer naturligtvis också många av ingredienserna var för sig, om du själv vill sammansätta din chiliblandning. På det sättet kan du ge den precis den styrka du önskar, samtidigt som du med de övriga ingredienserna kan framkalla helt autentiska smaker från mer exotiska kök.
Oavsett om man använder det rena kryddan eller en blandningsprodukt, har man möjlighet att tillföra lite extra kick till ett brett utbud av rätter. Chili passar nämligen utmärkt till både inläggningar, marinader och som smakförstärkare i t.ex. olja och vinäger. Den passar också utmärkt som topping på pizza. Dessutom kan den naturligtvis användas i grytor, curryrätter, mexikanska rätter och faktiskt även i skaldjursrätter. Man kan också välja att använda kryddan vid tillagning av en rad olika köttsorter, eftersom det mångsidiga kryddan kompletterar både fågel, fisk, fläsk och nötkött. Detsamma gäller naturligtvis för grönsaker. Du kan dessutom välja att tillaga kvällens tillbehör med en extra smakförstärkare, eller strö chilin överst vid servering. Det ger inte bara extra smak, utan också en vacker visuell effekt.